"A kutyádat eteted, itatod, gondozod, ezért azt gondolja rólad,
biztos isten vagy.

A macskádat eteted, itatod, gondozod, ezért azt gondolja,
biztos ő az isten."
( Aranyosfodorka)

"A macska nem ugrál föl rád, nem nyalja összevissza az arcodat, nem szaladgál őrülten körülötted, hisztérikus hangokat kiadva. A macska az ajtóban vár, nagyon finoman a lábadhoz dől, és rezonál." /Pam Brown/
„A kutyák, akikkel megosztható a létezés, különös és csodálatos lények, s nem lehet teljes az élet kutya nélkül...” /Gerard Durrell/
Az eszem szeret megbocsátani, bár néha a lelkem nem hagyja. Vannak olyan sebek, amelyek nem gyógyulnak. Néha a barátságokat is buta, nem gyógyuló hegek teszik tönkre.
Kaszás Attila

2014. november 6., csütörtök

Daruk nyomába és a többi...

Mint minden évben idén is elmentünk a darukat  és az emlékművet megnézni... Kutya futtában loholtunk végig, mert még temetésen is voltunk...A képek...
 a történetA daru az elmúlt időkben a gyermekhalál és a béke nemzetközi szimbólumává vált, ami egy 1943-ban született fiatal japán gyermek, Szadako Szaszaki nevéhez fűződik.
Szadako mindössze két éves volt, amikor az atombombát 1945. augusztus 6.-án Hirosimára dobták. Ahogy növekedett, erős, bátor és sportos lánnyá vált.
1955-ben 11 éves korában, amikor egy kerékpáros versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett a földön. Megállapították, hogy leukémiában szenved, ez volt az atombomba utóhatása.
Szadako legjobb barátja egy japán legendát osztott meg a leukémiás kislánnyal. A legenda szerint, ha valaki ezer darumadarat hajtogat, akkor kívánhat valamit, és a vágya teljesülni fog.
Szadako remélte hogy az istenek teljesítik kívánságát és meggyógyul, ezért elkezdte hajtogatni a madarakat. De a kórházban meghalt.


Barátai és iskolatársai meghajtogatták a hiányzó darvakat, melyeket Szadako sírjába helyezték.


Ma a hirosimai Béke-parkban emlékmű áll. A jelképes atombomba csúcsán Szadako Szaszaki bronzba öntött alakja emelkedik a magasba. Égre nyújtott kezében egy aranydaru.

Forrás: Szemem Fénye Alapítvány honlap
















6 megjegyzés:

  1. Neeee már! én voltam már itt, megnéztem, de akkor nem volt időm írni! Én örülök, hogy feltetted, mert nem nagyon olvasok máshol erről.

    Hallottam már, azt is, hogy nálatok hagyománya van.

    Nagyon-nagyon szép dolognak tartom és szerintem ilyenkor nem csak azért a kislányért hajtogatják ezeket a darukat, hanem minden meghalt gyermekért.
    Én, ha ezt élőben látnám ott nálatok, tuti hogy nem úsznám meg pityergés nélkül.
    Béke legyen poraikra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm.... Egyébként nem divat , .... de elég szomorú hogy gyerekek halnak meg.... de egyre több kisgyerek sijra is, itt megtalálható... kisautó, maci és más játék letéve... Feltettem , aztán mégis kitöröltem....Minden évben elmegyek megnézni...
      Nem szeretnék senkit megbántani... Emőke jól megfogalmazta... és nem azt vártam hogy ezren fognak irni, hisz sokszor én is napok múlva érek oda egy egy bloghoz...csak kicsit lehangolt, .... ennyi

      Törlés
  2. Emlékezve minden meghalt gyermekre, gyermekünkre......

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon szép! A japán lány és a daruk/daruhajtogatás történetét ismerem, de nem is hallottam róla, hogy ilyen hely van Magyarországon. Megható!

    VálaszTörlés
  4. Erről a nagyon szép hagyományról Szabella Emlékére - Fórumról tudok, Szabella anyukája minden évben tesz fel képeket az eseményről.
    Köszönöm a képeket Vera! Igazad van, sajnos egyre több kisgyerekről hallunk aki elmegy.....:-(

    VálaszTörlés
  5. Apa mondta nem érdemes: dehogynem, tavaly én is véleményeztem, jövőre új látásmód , új ember eszmél. Így van ez.

    VálaszTörlés