"A kutyádat eteted, itatod, gondozod, ezért azt gondolja rólad,
biztos isten vagy.

A macskádat eteted, itatod, gondozod, ezért azt gondolja,
biztos ő az isten."
( Aranyosfodorka)

"A macska nem ugrál föl rád, nem nyalja összevissza az arcodat, nem szaladgál őrülten körülötted, hisztérikus hangokat kiadva. A macska az ajtóban vár, nagyon finoman a lábadhoz dől, és rezonál." /Pam Brown/
„A kutyák, akikkel megosztható a létezés, különös és csodálatos lények, s nem lehet teljes az élet kutya nélkül...” /Gerard Durrell/
Az eszem szeret megbocsátani, bár néha a lelkem nem hagyja. Vannak olyan sebek, amelyek nem gyógyulnak. Néha a barátságokat is buta, nem gyógyuló hegek teszik tönkre.
Kaszás Attila

2014. március 26., szerda

Bosszantó............

Egy kicsit előrébb kell menni az időbe...
Anno még tanult a fiam, mikor mesélte, " hogy nem lesz iparos, aki megjavítsa a  vízcsapot, tévét, nem lesz tetőfedő...Mosolyogva hallgattuk... ugyan hova beszél ez a gyerek...
Napokba elromlott a víztartály anyósomnál, alig találtunk iparost, mert valami spéci a tartály ,és apa nem akart belenyúlni... A régi szerelő külföldön    van... Zárójelben mondom nem akartam hinni a fülemnek, szememnek ... 24.000 mentek el, csak  Pécsről....statisztika.
 A másik.... Már jó ideje észre vettem hogy mindig nagyobb víztócsa alakul a mosógép alatt.. amikor mosok..A hétvégére mintha vödörrel öntöttük volna a gép alá a vizet annyi volt alatta, sőt a hűtőm alá is jutott bőven...Újszerű a gép... apa ebbe sem akart belenyúlni.... szerelő embert kell hívni...Sejtettem, hogy telefonon  kéne először infót kéni...Csak azért hogy kijön... 3500 forint... elmesélte, ha  az amire Ő gondol, "szuzáme" 25.000.forint ????????????????????SZÓVAL mégiscsak megnéztük mi van a gép belsejébe... jelentem most nem folyik...
Játszunk el a gondolattal.... megcsinálja, pár hónapig bírja a gép ... és az új féléves  jótállás után megint folyik.... akkor megint fizetek vagy ?????????? Kigyőzi ezt?,A másik gépem 20 év után is jó gép volt.... de nekem ÚJ kellett... mert az ÚJJJJJ...
Azt már nem is mondom hogy   még újnak számító mosógép és tűzhely " vetkőzik".... és nem azért mert melege van...Ja és nem valami " kulibuli" neve sincs márka...

Mesélhetném, hogy a máshol gyártott "bugyigumi" egy hét után " spágává"lesz....hetente lehet új gumit fűzni....

Pár éve kiderült van egy" eltitkolt " örökségem/"20éve halott nagymamám után/...kiderült hogy ez 37.500 forint... mire kifizetettem mindent 41.000 forintomba került...és azt mondta az illetékes örüljek mert ez után adót sem kell fizetni...Hurrá.../és hogy egyik "szerv" milyen arrogáns volt, mert mi eltitkoltuk ,még a mamám sem tudott róla...

A telefon az meg egy külön mese... mint mindenkinek ,aki új telefont vesz, akár ennél  a társaságnál veszi, akár a másiknál.... egy kutya... szokták mondani..
NA kéremszépen... lehet folytatni.... mérgezik az életünket ilyenekkel, meg még ilyenebbekkel...!!

DE SZÉP AZ élet! Legyünk vidámak, szépek...és türelmesek...

13 megjegyzés:

  1. Sajnos ezzel szembesülnünk kell, hogy szakember hiány lesz. Itt is gyakorlatilag megszűntek az ilyen szakképző iskolák, nincs már kőműves, festő, lakatos, vill.szerelő stb. képzés. Aki meg itthon maradt, aranyáron dolgozik...úton útfélen ezt tapasztalja az ember.

    A háztartási gépeket meg eleve úgy csinálják, hogy ne tartson sokáig, vegyen újat az illető...A szomszédasszonyom vett egy új automatát, pár hónapig bírta vele, aztán a lányának adta, ő meg rendbe szedette a régi Hajdú automatáját és azóta is az mos neki, cirka 25 éves, ha nem több....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Orsi,direkt gyártják úgy a háztartási gépeket,pontosan azért,hogy újat vegyen az ember.5 év maximum,egyetlenegy márka van most az országban ami nem 5 évre szóló kapacitást nyújt az az Elektrolux,azaz a Hajdú utódja.
      Meg egy kicsit az AEG.
      4 éve vásárolt porszívónkhoz kerestünk porzsákot,az eladó azt mondja,ha nem megy tönkre ennyi idő alatt egy porszívó,akkor úgy "vásároltatnak" a T.vevővel új készüléket,hogy egyszerűen nem gyártanak hozzá többé porzsákot.
      Ezzel csak az a baj,hogy a magyar nép nem erre van berendezkedve...még mindig nem.A 25 éve bekövetkezett rendszerváltáshoz még mindig nem tudott felnőni.Ez van.

      Törlés
  2. Először is nem szűntek meg az ilyen iskolák,van mindenféle szakipari képzés,az a fontos hogy jó szakembereket képezzenek,de az is fontos,hogy az otthoni neveltetésében benne legyen a megfelelő hozzáállás is a munkához,hiszen ez együtt adja az igazán jó szakembert.
    Aranyár,hm...92 óta van saját Építőipari cégünk,nagyon sokat tudnék mesélni,de nem teszem.
    És igen,van kiszállási díj,van saját rezsiórabér,van alkatrész,van az elvégzett munka díja,az áfa---ebből adódik a végösszeg.Aki ezt nem tudja vagy nem akarja kifizetni,az javítsa meg saját kezűleg a gépeit,építsen házat,újítson fel,stb.....
    És sajnos az építőipari szakipari munkák sem lesznek olcsóbbak és sokszor a megrendelővel /akár magán,akár céges/van a probléma.És ez az egész politika a javából.

    VálaszTörlés
  3. .....ne feledjük el a minimálbér nettója mennyi is ? Az ország lakosságának nagy része abból él, nem csodálom, hogy nem tud pár ezer ft-ot kifizetni pluszban.

    VálaszTörlés
  4. Emőke, igenis van, akinek aranyár egy-egy javíttatás, gondolok itt a kisnyugdíjasra és munkanélküliekre meg úgy általában egy rétegre az országban. És mégis, ki fogja fizetni, mert újra meg még úgy sincs pénze.

    És tökéletesen tisztában vagyok vele, mi az a rezsióradíj, kiszállási díj, áfa, munkadíj...csak éppen igazán soha nem lehet érvényesíteni a megrendelővel szemben, mert pár ezer forintos eltérés esetén is új kivitelezőt keres. Itt most az építőiparról beszélek, tudom, mert benne vagyunk mi is...és tudom mi az a szó, hogy megrendelő, és milyen problémák adódnak velük, ugyanis ki sem fizetik a munkát és ilyenkor érvényesíthetem az rezsióradíjamat meg mindent úgy egyszerre...jah...ahha.
    Lehetne még ezt ragozni, de nem teszem, nem érdemes, nem itt és nem ettől fog megoldódni ez a probléma :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz,akkor te is tudod,hogy nem arról beszéltem hogy egy vállalkozó nyerészkedni akar,hanem vannak díjak.Azt is tudom hogy Mo.egyre nagyobb rétegének nincs pénze vagy csak nagyon kevés,és ezt-azt nem tud meg vagy kifizetni.Ez a probléma itt,méghozzá NAGY!
      Vannak "szakik" akik lehet,hogy olcsóbban dolgoznak,de azt is tudjuk:olcsó húsnak híg a leve,meg hogy stílusos legyek : az olcsóbb sokszor drágább.Tehát az is lehet,hogy az a kisnyugdíjas meg akit soroltál jobban jár ha kifizeti a drágább de jobb minőséget mint mondjuk 3x a sz@rt.
      És valóban sem Te sem én sem a többiek akik itt erről a problémáról beszélgetünk,nem oldjuk meg ezeket a problémákat.:-( Nem is a mi dolgunk,de a helyet felháborító.
      De Orsi a legbosszantóbb az mégis,ha elvégzed a munkát,és akkor a megrendelő:jajj,ugye belefér ebbe az árba ez meg ,jaj még ugye az is,meg jajj ezt a sarkot vakolja már ki ha úgyis itt van.....a kész munkánál meg:na nézzük csak át, de először akkor vegyük mér le belőle azt az 500.000 Ft-ot,és................

      Törlés
  5. Sajnos Verám ez van kisgép 3 év , nagy gép 6 év maximum és lehet újat venni. (Megbízható forrásból tudom, bár+/- pár hónap eltérés lehet)
    Én (nem mostanában ugyan) de mosógépszerelőt hívtam a szakszervizből az első kérdés van-e itthon 10 000.- forintom. Mondom van különben nem telefonálok ..... mellesleg a fiammal ápolási díjon voltam ami akkoriban 18000.- volt. .
    Nemsokára rá tönkrement a mélyhűtő is , és meg pislogtam , hogy mi lesz.
    Az egy évig tartó lakásfelújításról már csak hallgatok :-(( Nem nem palota csak kb 30 nm ( a nagyszoba kimaradt a végén)

    VálaszTörlés
  6. Hű, micsoda hosszú és indulatos megjegyzések érkeztek. Nem is csoda, mindenkinek ugyanez a tapasztalata. Miért? Mert így van!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Távol álljon tőlem hogy itt vitát gerjesszek, de egy dolgot nem bírok megállni szó nélkül. Kedves Emőke! Nem a magyar nép nem tudott felnőni a rendszerváltáshoz, hanem a bérek! A béreket meg a vezetőink igazgatják -nem mellesleg a sajátjukat is csak azt ellenkező irányba- és ez az igazgatás igencsak fájdalmas. Nem nyavalyogna ebben az országban senki a hitelei, az árak, a szakik munkadíja miatt, ha lenne munka és azt tisztességesen meg is fizetnék! Ne akarjon senki az ellenkezőjéről meggyőzni, mert érzem a saját erszényemen és látom a gyerekeimén is az egyre növekvő elvonást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne munka és meg is fizetnék akkor nem kellene felvenni hitelt sem, ezt ne felejtsük el.
      A Magyarország nem tudott felnőni abban pedig minden venne van, még a fizetések is, meg a munkamorál és az emberek gondolkodásmódja is. Ha valaki előbbre akar
      jutni, bár rengeteg kitartás kell hozzá, nem azon kell gondolkozni hogy kevés a pénze, hanem hogy lehetne több.
      Mert többszörösen saját tapasztalatból tudom hogy nincs olyan mély sz@ros gödör amiből ne lehetne kimászni , csak ke kell jutni az aljára, hogy el tudj rugaszkodni.

      Törlés
  9. Köszönöm a megjegyzéseket... már napok óta gondolkodom hogy mit is írjak, mert ilyet is ,meg olyat is, tudok nem egyet írni, felsorolni... itt ülök már jó rég óta, és tipródok, .... nem könnyű.. mégis azt mondom, magasak a javítások.és ha már itt tartunk javítás? kiveszi a rosszat, és egy másik alkatrészt tesz bele, nem mint régen, maga a hibát javították. és ügye úgy is van megcsinálva ,hogy csak cserealkatrész legyen....... mert mindenhez nem értünk... magasak az adók, , bérleti díjak, anyagok...minden.. Sem én, sem Te , sem Ő nem tehet róla...
    Oldalakat írtam, kitöröltem...még mielőtt feltettem volna...
    Maszek világba nőttem fel, nem volt könnyű gyerekkorom, nem volt előnyöm,,, sőt....vállalkozók is voltunk.... fiam is volt... Az őstermelőknek sem könnyű...Akinek meg van egyáltalán munkahelye, az meg mindennap reszket, hogy holnap is lesz e...
    Szakképzés? nem divatos...munka fizikai munkát végezni a fiatalok körében..
    Itt mi ezt ,nem tudjuk megoldani sajnos... csak beszélni szépen csendbe...

    VálaszTörlés
  10. Szerintem mind ugyanarról beszélünk csak mindegyikünk a saját szemszögéből.
    És valóban semelyikünknek sem könnyű az élet kinek ezért, kinek azért.

    VálaszTörlés